Behøver du sidde i skrædderstilling for at finde ro?

May 23, 2017

Idag er der mere og mere fokus på stress og dermed også på, hvad vi kan gøre for at stresse af. Ofte er yoga, meditation og mindfulness svarene på, hvad vi kan gøre for at at modvirke denne stresstilstand. Men er de muligheder, det eneste du kan gøre for at "koble af"? 

- selvfølgelig ikke!

 

Jeg hørte en super fin podcast den anden dag - Hjernekassen på P1 - med Peter Lund Madsen og hans panel. Temaet var stress. 

Jeg kan virkelig anbefale andre at tage en time ud af kalenderen og lytte, hvis du vil blive klogere på dette emne og vide lidt mere om, hvad det der stress, egentlig går ud på.

 

Jeg vil som sådan ikke skrive flere sider om stress her. Det er der så mange andre, som har gjort og gør, men jeg vil gerne slå et slag for måske det modsatte. Det vi stræber efter at finde og opleve, og som mange søger i yoga, meditation og mindfulness.

 

Men behøver vi egentlig gå til yoga, meditere hver dag for at finde den ro og den pause, vores krop og hjerne har brug for? Måske ikke nødvendigvis. 

Jeg bruger selv meditation, og ind imellem også noget der minder om yogaøvelser, men jeg vil gerne gøre opmærksom på, at der også er andre måder, hvorpå vi kan finde ro i vores system - nærmere i vores nervesystem.

 

Så nej, du behøver ikke lægge dig ned for at finde ro. Roen handler ofte om at komme ud af vores hoved, og det tankemylder vi oplever i forhold til planlægning, fortolkning, analysering, bedømmelser osv osv. 

 

Peter Lund Madsen siger det så fint og simpelt i sin podcast:

 

"I gamle dage for ca. 30-40 år siden havde vi meget monotome jobs, hvor det var kroppen, som var på arbejde, og hjernen kunne slappe helt af. Det kunne fx dreje sig om at grave nogle huller"

 

I "gamle dage" blev vi altså ikke forstyrret så meget, og vi skulle heller ikke have os selv og vores personlighed med på job. Jobbene bestod ofte i fysisk arbejde, hvor vi faktisk kunne slå den øverste etage fra og bare bruge kroppen. Hjernen arbejdede stadig, men pointen er, at den kunne fokusere på lige det, den havde lyst. 

 

Sådan er det ofte ikke idag. Hverken derhjemme, på jobbet eller studiet, og teknologien har sin del af "skylden", men det er en helt anden snak. 

 

For det her er ikke en løftet pegefinger om, at du ikke må bruge din mobil, se tv eller spille Ipad. Det er heller ikke en kritik af hverken yoga, meditation eller mindfulness. Nej det er mere en kærlig reminder om, at vi ikke behøver at sidde i skrædderstilling eller ligge på gulvet for at slappe af. Vi kan faktisk (og gør faktisk) i løbet af vores dag flere ting, som hjælper os i den rigtige retning. Måske skal vi bare justere en smule, for at gøre det mere optimalt fx slå flyfunktionen på mobilen til eller slukke for tv'et, mens vi spiser.  

 

Som Peter Lund Madsen siger, så er

 

"det der kendetegner den afslappede fase, at hjernen selv bestemmer, hvad den skal arbejde med"

 

Og det gør den, når du bruger kroppen mere eller mindre aktivt. Pointen er, at så længe du kan lade tankerne få plads til bare at flyve afsted, uden du tænker videre over det, så giver du hjernen ro og dermed også dit nervesystem. 

 

Måske kan du genkende nogle af nedenstående ting, eller måske blive inspireret til at prøve dem, hvis du er en af dem, som ikke føler, at du har tid eller lyst til bare at sidde og slappe af. 

 

Det kan du gøre for at finde ro, få mere energi og i det hele taget lade dit system restituere: 

- Havearbejde 

- Strikke 

- Sy 

- Skrue på din motorcykel, cykel eller noget helt tredje uden hjul ;-)

- Byg noget (brug dine hænder) 

- Tegne og male

- Lave perleplader (måske med børnene) 

- Gå en tur (måske med musk i ørene - men ikke podcast eller andet du skal koncentere dig om at lytte til) 

- Løbe en tur (uden at stresse eller  have ambitioner om at skulle blive hurtigere, bedre eller kigge på dit puls-ur)

- spille et instrument eller synge 

 

Prøv at tænk over (ja, nu må du godt tænke lidt), hvad giver egentlig dig ro og energi i hverdagen? Måske gør du allerede en masse ting, som er gode for dig, din hjerne og dit nervesystem. Måske kan du sagtens slappe af uden at skulle sidde stille eller lægge dig ned.

 

Så nu vil jeg lægge min computer væk og give mine hjerne en pause - selvom det er svært! 

 

Min pause bliver en øl på altanen, hvad bliver din?

 

Lyt til Hjernekassen på P1 - Stress - HER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter