SMERTER
Din smerteoplevelse er virkelig, og det kan være en meget påtrængende oplevelse
SMERTE
Når deri den psykomotoriske praksis arbejdes med smerte, at det essentilt at anerkende den smerte, som klienten føler. Hvad enten det er en fysisk form for smerte eller en psykisk-relateret smerte.
I behandlingen tales der om, hvordan smerten påvirker dig, men også om hvordan hjernen arbejder under smerte.
På briksen arbejdes der undersøgende med at skabe afspænding og ro i kroppen. Det indebærer ofte forskellige former for tryk, stræk og nogle gange brug af redskaber, som bløde eller hårde bolde.
I psykomotorisk behandling arbejdes der mod et liv, hvor smerten ikke er styrende for, hvem du er og/eller hvad du kan. Du vil få kropslige og mentale redskaber, som kan hjælpe dig til at leve et langt mere hensigtmæssigt liv, og du vil opleve at kronisk smerte ikke er ensbetydende med at have ondt konstant.
Jeg er blevet mere opmærksom på, når jeg spænder i kroppen, så nu har jeg mulighed for at rette op på det i løbet af dagen og få mindre smerter.
Kvinde, 27 år,
Arbejder i fleksjob og har nyligt fået konstateret fibromyalgi
MILD FORM FOR BEHANDLING
Man kan godt sige, at psykomotorisk behandling er en mildere form for behandling end fx fysioterapeutisk vævsmassage, andet form for massage eller BodySDS.
En af grundende hertil, er at der arbejdes med bindevævet, kroppens fascier og især påvirkning af nervesystemet.
Tankegangen er, at man som behandler ikke behøver komme så dybt ind i muskulaturen for at løsne op. Ofte får hårde tryk vores muskulatur til at spænde mere op end at slappe af. Når der arbejdes med bindevævet, er det fordi det omgiver alle vores muskler udenpå og indeni.
Desuden arbejdes der i kroppens tempo, hvilket betyder, at det er dig som klient, som hjælper aktivt til med at spænde af eller flytte opmærksomheden til et sted, som ikke er smertefuldt.
NORSK PSYKOMOTORISK FYSIOTERAPI
I Norge har de noget som minder som psykomotorisk terapi. Det hedder psykomotorisk fysioterapi og er en efteruddannelse for fysioterapeuterne.
Berit Bunkan (2001) har skrevet en rigtig god artikel, som beskriver, hvordan de i Norge arbejder med smerte. Meget af det minder om den psykomotoriske tilgang til behandling, hvor det er at se, lytte, anerkende og samarbejde med klienten er i stort fokus.
Læs artikel her:
Jeg kom hos Sigrid, da jeg ikke kunne finde ro i krop og sind pga. smerter og bekymringer grundet leddegigt og fibromyalgi. Jeg ville groundes og turde mærke med kroppen og opnå ro
Kvinde, 27år,
Arbejder i fleksjob og har nyligt fået konstateret fibromyalgi
VIL DU VIDE MERE?
Vil du vide mere om smerte, kan jeg anbefale:
Smertespecialisterne
Læs mere om smerte på deres hjemmeside
Hent evt. deres gratis materiale om smerte her:
Klientbaseret smerteundervisning
Lyt til podcasten
Jacob Beerman
Tom Myers
Vil du vide mere om fascia, bindevæv og hvordan kroppens anatomi hænger sammen, så besøg denne side her